Atelier M1 architekti s.r.o.
Markétská 1
CZ-169 01 Praha 6
Česká republika

Rekonstrukce pavilonu č.26 v areálu PN Bohnice

Rekonstrukce pavilonu č.26 v areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice v Praze 8


Projekt: 2013 - 2014

Realizace: 2014 - 2015

Investiční náklady: 68 mil. Kč bez DPH

Autoři: Pavel Joba, Jan Hájek, Jakub Havlas

Spolupráce: Michal Tichý, Zbyněk Kříž


Secesní pavilon byl postaven v roce 1914 podle plánů architekta Otakara Nekvasila, m.j. stavitele české techniky v Praze – Dejvicích. Objekt fungoval bez zásadnějších úprav skoro 100 let a naším úkolem bylo navrhnout jeho citlivou rekonstrukci, která by byla v souladu s novou koncepcí psychiatrické péče. Cílem bylo vytvořit příjemné a lidské prostředí, ve kterém by se pacienti necítili jako v nemocnici. Původní, někdy až osmilůžkové „noclehárny“ bez vlastního zázemí, byly nahrazeny většinou dvoulůžkovými pokoji s vlastním sociálním příslušenstvím ve formě WC a sprchy. V suterénu, který byl původně nevyužitý, byla snížena nivelita podlahy o 60 cm a vznikly zde kromě technického a skladového zázemí i prostory terapie s přístupem denního světla prostřednictvím nových anglických dvorků. Prázdný prostor podkroví byl využit jako zázemí pro lékaře a ostatní personál. Nejzásadnější vliv na vnější vzhled měla nová prosklená přístavba respiria u severní fasády objektu, kde vznikly odpočinkové prostory pro pacienty. Součástí rekonstrukce byla i obnova zahrady, nový altán a sportovní hřiště.



Rekonstrukce pavilonu č.26 v areálu PN BohniceRekonstrukce pavilonu č.26 v areálu PN Bohnice